Stichting Heemkunde Arcen

Truus was een nicht van Mw. Gré Aerts-de Vlieger en belandde in Arcen als huishoudhulp in het gezin Aerts. Harry Aerts was gemeenteambtenaar en was ondergedoken terwijl Gré met enkele zeer jonge kinderen achterbleef. Een kopie van dit dagboek werd ons ter beschikking gesteld door de familie Aerts en met toestemming van dochter van Truus mogen we tot publicering overgaan.

Stichting Heemkunde Arcen.

28-11-2019

Dinsdag 28 november 1944

Vandaag hebben we onze vuurdoop ondergaan en heel wat angst uitgestaan. Het viel niet mee hoor. 
's Morgens begon het al om kwart voor tien tot 12 uur in de kelder. De eerste granaat regen van de Tommy's daalde over Arcen neer. 's Middags tuussen 3 en 4 uur werd het nog erger. Drie granaten vielen op ongeveer 3 meter afstand van het huis tussen het opgestelde geschut in. Een soldaat kreeg een scherf door zijn hand. Ons huis kreeg van die 3 granaten aan de zuidzijde zware schade aan ruiten, ramen, gordijnen en plafond in de zitkamer, terwijl in de muur 'n negental gaten geslagen werden. De kerktoren werd licht beschadigd. 
Vandaag kregen alle bewoners van de Maasstraat (toen nog alleen in het centrum) het bevel om diezelfde dag nog hun woning te verlaten. Ze moesten zelf maar ergens anders voor onderdak zorgen.