Stichting Heemkunde Arcen

Truus was een nicht van Mw. Gré Aerts-de Vlieger en belandde in Arcen als huishoudhulp in het gezin Aerts. Harry Aerts was gemeenteambtenaar en was ondergedoken terwijl Gré met enkele zeer jonge kinderen achterbleef. Een kopie van dit dagboek werd ons ter beschikking gesteld door de familie Aerts en met toestemming van dochter van Truus mogen we tot publicering overgaan.

Stichting Heemkunde Arcen.

30-11-2019

Donderdag 30 november 1944.

Dit was weer een dag vol verschrikking. Het begon al vóór 10 uur granaten te regenen over ons dorpje en dat duurde, met een korte ondernreking, tot half vier. Tussendoor vlug wat eten in de keuken klaargemaakt. Arcen is vandaag lelijk toegetakeld. Wij hier hebben het niet zo heel erg te verduren gehad. Enkele scherven van een granaat die bij Coenders in de mestvaalt viel vlogen in de waskeuken dwars door de deur. Ook sneuvelden er zo'n 20 tal dakpannen. De kerktoren is doorzeeft met gaten maar de spits met het kruis er op staat nog recht. Mia van de Kroonenberg en krijgt in huis in de broodkelder 'n scherf in de rug en ligt thans bij de Pastoor in de kelder. Daar wordt sinds enkele dagen ook de H.Mis gelezen.Jan Teluy kreeg, toen hij per fiets uit het dorp kwam, een granaatscherf in de hals nabij het huis van onze buurman L.Coenders. De granaat trof het huis van Smits en sloeg een groot gat in het dak. Vóór de middag brandden de schuur en de boerderij van Ant. Hermans tot de grond toe af. Na de middag zonden de Tommy's ontelbare nevelgranaten af op de Boerenweg. Hierdoor brandden af: de boerderij van Appeldoorn, de stalling van Jan van Dijk en de schuur en stalling van Giel Nijskens. Voorts aan de Koestraat de boerderij van Math (doorgehaald) en Jan Reutelingsperger.

Vandaag kregen ook alle bewoners van de Maaszijde van de Rijksweg (nu ook Maasstraat) het bevel om hun huizen te verlaten.