Stichting Heemkunde Arcen

Truus was een nicht van Mw. Gré Aerts-de Vlieger en belandde in Arcen als huishoudhulp in het gezin Aerts. Harry Aerts was gemeenteambtenaar en was ondergedoken terwijl Gré met enkele zeer jonge kinderen achterbleef. Een kopie van dit dagboek werd ons ter beschikking gesteld door de familie Aerts en met toestemming van dochter van Truus mogen we tot publicering overgaan.

Stichting Heemkunde Arcen.

14-12-2019

Donderdag 14 december 1944

Het eerste werk vanmorgen was naar de konijnen kijken, en weer was onze veestapel met twee langoren verminderd. Om nog wat te redden, hebben we de overige 4 maar in het waschhok gezet achter slot en grendel. Vandaag weer stil geweest en niet in de kelder.

Redactie: Wat weinig tekst vandaag dus laten we een foto zien. 
Dit is een zgn. kazemat zoals er ook aan de overzijde tussen Lottum en Broekhuizen een aantal lagen om te voorkomen dat de vijand de Maas kon oversteken. Helaas, ze lagen te ver uit elkaar en herbergden uiteindelijk alleen maar slachtoffers. Al op de eerste dag van de inval.

  

13-12-2019

Woensdag 13 December 1944

Woensdag is de dag dat de Tommie's verwacht moeten worden, maar het zal wel een vrome wens blijven. Het is tenminste zoo ver nog niet gekomen. Wel is vanavond ons mooie dikke konijn gekaapt en de dader heeft geen naamkaartje achtergelaten.
Verder is het rustig geweest en behoefden we niet te duiken.

12-12-2019

Dinsdag 12 december 1944

Reeds om 8 uur ’s morgens ’n hevig salvo granaten over het dorp. Hierdoor is Hans de Boer getroffen, nabij de brug over de beek bij Jean Coenders.Zwaar verminkt hebben ze hem bij Rievers binnen gebracht. Hij moet op slag zijn gedood door een granaat die achter hem viel. Te kwartier over negen weer een salvo granaten, wat waarschijnlijk op het werkvolk is gericht, arme menschen van Arcen. Alle mannen moeten zich vandaag melden zogenaamd voor een bewijs dat ze hier mogen blijven, maar dat is natuurlijk klets, dat gelooft tenminste niemand, het doel zal wel zijn om werkvolk te verkrijgen. 
Om half vijf moeten er ook 'n boel gaan werken langs Rijksweg en Maasstraat. 't Is te hopen dat Tommy dan de schijnwerpers niet aanmaakt, want dan vallen er nog slachtoffers.

Bij Verbong is een dochter geboren.

Om kwart voor tien kwamen er twee soldaten zoeken of er nog mannen in huis waren en dat ging goed, want er waren er geen in huis. ze waren wel heel gemoedelijk en hebben allebei maar in de woonkamer gekeken. Iemand had aan die twee Cor van Vliet verraden, maar die heeft wegens ziekte (kinderbed) van zijn vrouw acht dagen uitstel gekregen. Bij tante Marie hebben de Pruuse Karel en Sef ook gesnapt, maar ze hoefden zich de eerste dagen nog niet te melden daar ze in Venlo gebombardeerd waren, dus dat loopt alweer. De chef vertelde me dat de Tommy's in Roermond zitten, al drie weken, maar dat gelooven we niet. 

Opmerking van de redactie: 
Tommy of de Tommy's was de bijnaam van de Engelse militairen.


11-12-2019

Maandag 11 december 1944

Vandaag alles heel rustig verlopen, niet één keer de kelder in geweest!

Redactie: Wat een verademing zeg.

10-12-2019

Zondag 10 december 1944.Alweer een zondag maar de Tommy's laten zich niet zien. 't Is mooi helder, zolang 't duurt. Er zijn weer vroeg verkenners in de lucht, dus zullen we straks wel weer eens moeten duiken. 
Gisteren avond zijn ze weer mannen komen ophalen om te werken aan de grens of in Walbeck. Vandaag zouden ze ook voor meisjes of vrouwen van 17 tot 50 jaar komen, maar tot heden, 12 uur, niets gemerkt. 
Wel zijn er 2 soldaten (echte blagen) hier geweest die op hoogen toon een braadpan vorderden en zelfs met handgranaten dreigden te werpen, maar dat ging hun langs de neus.
Verder is het rustig gebleven vandaag.
                                                                              Op de foto een Duitse soldaat.

09-12-2019

Zaterdag 9 december 1944.

Een zware dag. om half acht 's morgens is Leo Lichteveld begraven. Na den middag hevig geschutvuur met zware artillerie. Vanaf 2 tot kwart voor 4 hebben we in den kelder gezeten, waarvan de bodem door de zware inslagen meetrilde. 


Gelukkig hebben ze nu den kerktoren er af en hopen wij van zulke beschietingen voortaan bevrijd te blijven. Het spits is van de toren en het muurwerk is tot de galmgaten verdwenen. Ook het kerkdak vertoond vele gaten. Bij tante Netje een voltreffer van zoo'n kanjer in de schuur. De achtergevel ligt geheel omver en het dak is gebroken en ingestort. Ook het nieuwe steenen kippenhok is vernield, Twee kippen gesneuveld. Jan en Truus Stappers kunnen nog blijven wonen, ofschoon de beide keukens onbewoonbaar zijn. Bij Mart Dings, de kapper, tegenover de kerk kwam zoo'n zwaar projectiel door den muur juist op de keldertrap. In de kelder bevond zich ook Henri Teeuwen Sr. die vrij ernstig aan de hand gewond werd. Zijn oudste dochter kreeg een scherf in haar bovenarm. Ze zijn voorlopig verbonden en naar Sint Paul overgebracht door Marie Kuypers en andere E.H.B.O 'ers. Daar kan dokter Thielen (die reuze held) ze tenminste verzorgen, zonder levensgevaar voor hem. De kapper is nu verhuisd naar het gemeentehuis met de familie Theeuwen en Trui Verhaegh, welke 3 huizen allen zijn getroffen en zoo zwaar beschadigd, dat ze onbewoonbaar zijn geworden.

Op de foto de ingestorte kerktoren met rechts het gemeentehuis waar de families naar toe verhuisden. Nog meer in het schootsveld dus! Vooraan rechts tussen de tuinmuur en de woning van van de Laeck is de ingang van het 'Pastoerswimke' welke uitkwam op de Wal.

08-12-2019

Vrijdag 8 december 1944.Den geheelen dag zwaar granaatvuur en hebben den helen dag in de kelder moeten zitten.
De Kerkstraat was weer het mikpunt van de Tommy's. Weer een stuk uit de kerktoren geschoten, maar nog staat de spits.
Bij Mina van de Laeck 'n voltreffer in de schuur, waardoor de eenige koe die ze nog had, een scherf kreeg en moest worden afgeslacht.
Bij Göris vielen 3 voltreffers, 2 in het achterhuis en 1 in de schuur. Bij Litjens, bij Peeters enz  enz.

Redactie: We vonden nog een mooie foto van het interieur van de kerk voordat de toren er bezit van nam. Tip: klik op de foto om ze te vergroten.