Stichting Heemkunde Arcen

Truus was een nicht van Mw. Gré Aerts-de Vlieger en belandde in Arcen als huishoudhulp in het gezin Aerts. Harry Aerts was gemeenteambtenaar en was ondergedoken terwijl Gré met enkele zeer jonge kinderen achterbleef. Een kopie van dit dagboek werd ons ter beschikking gesteld door de familie Aerts en met toestemming van dochter van Truus mogen we tot publicering overgaan.

Stichting Heemkunde Arcen.

21-12-2019

Donderdag 21 december 1944

De kortste dag. Ook weer de hele dag erg mistig evenals de twee vorige dagen.
Redactie: Vandaag niet veel te melden, dus doen wij er een schepje bovenop: Gisteren was er sprake van ene tante Netje. Wie was dat? We vroegen het aan iemand die het weten kan nl. Maria Nelissen-Aerts die opgroeide in de woning van waaruit het dagboek werd geschreven.  
Maria:
De klok op bijgaande foto wordt geluid door Tante Netje (Antonetta Kuijpers, 1894-1976). Dat deed ze altijd. Het meisje met de strik ben ik. Het was voor ons een feest als we de klok mochten luiden, vooral de grote klok. Daar kon je zo heerlijk mee de lucht in zweven. Het andere meisje is waarschijnlijk iemand uit de buurt. Zeker geen zusje van mij. Tante Netje was de zus van mijn grootmoeder Theodora Kuijpers, die getrouwd was met  Johannes Gerlacus Aerts. Mijn grootmoeder is heel jong overleden, toen mijn vader pas 7 jaar oud was. Vanaf die tijd heeft tante Netje altijd als een tweede moeder voor mijn grootvader en mijn vader gezorgd en bij hen in het kleine huisje tussen de familie Litjens en de burgemeester gewoond. (nu Kerkstraat 13, red) Toen mijn grootvader Johannes Gerlacus in 1943 was overleden was ze overdag meestal bij ons op de Boerenweg, maar woonde en sliep ze nog in haar huis. Zij was een zus van Handrie Kuijpers van de Schans. Die boerderij was haar geboortehuis. Thei, Sef, en Marie moesten dus tante tegen haar zeggen.

Officieel was mijn grootvader, Gerlacus Aerts koster en organist. Na 1943 toen mijn opa overleden was werd mijn vader officieel koster en organist. Mijn vader was wel organist maar had tevens een baan als gemeente ambtenaar dus de werkzaamheden in de kerk, zoals kazuifels klaarleggen, kerk openen en sluiten en de klok luiden werden door tante Netje gedaan. In het huis was ook een café. Die was van mijn grootvader en tante Netje deed dat samen met hem. Het geboortehuis van de fam. Aerts was het huis waar later Sef en Julie Haelermans woonden. Bij hen in woonde “Aerts Marieke”. Zij was getrouwd met Karel Jacobus Hendrikus Keder, (1870-1911) die met 40 jaar al overleed en zij was een zus van mijn grootvader.
De ouders van Tante Netje waren: Joannes Josephus Hubertus Kuijpers (1848-1932) en Maria Antonetta Katers (1854-1922).
de foto toont de tijdelijke klokkentoren welke in de Kerkstraat stond. Toen de noodkerk klaar was is hij verplaatst nabij dat gebouw.  Op de achtergrond is de noodkerk pas klaar. Dus rond 1948. Op de linker foto de latere ''Koster'' Harrie Aerts voor het café van Gerlach Aerts in 1922. Hij was 14 jaar. 

20-12-2019

Woensdag 20 december 1944

Vandaag is de watermolen beschoten Hevig granaatvuur maar gelukkig niet hier vlak in de buurt. Tante Netje en ik zijn naar de Gulden Mis geweest.
Redactie: Er gaat bij ons een lampje branden bij het lezen van de naam 'Gulden Mis'. Maar wat was het eigenlijk? We zochten het op:
De Gulden Mis wordt wordt opgedragen op de Quatertemper-woensdag na de derde zondag van de Advent. Aan het bijwonen van deze mis wordt een bijzondere waarde toegekend, waarop het woord Gulden betrekking heeft. Het volksgeloof neemt aan dat men altijd verhoort wordt in alle smeekbeden die men tot Maria in deze Mis wendt. De Mis wordt bij voorkeur opgedragen aan het Maria-altaar en ze heeft plaats ofwel 's morgens voor het opgaan ofwel 's avonds na het ondergaan van de zon, met enkel kaarslicht als verlichting.
Foto: de zwaar beschadigde watermolen vanaf de Maaszijde.


19-12-2019

Dinsdag 19 december 1944

Niets bijzonders gebeurt. 
Bij Schraven is een dochter geboren, in het klooster Sint Paul, genaamd Paula.
Redactie: 
Het klooster Sint Paul heeft tijdens de oorlog een belangrijke rol gespeeld, zowel voor de Arcenaren alsook voor de vijand. Op ons weblog vind u in 2 edities een samenvattend verslag van de ontwikkelingen aldaar gedurende de tweede wereldoorlog.
Wilt u het lezen? KLIK HIER Met dank aan  Pater Frans Lenssen, Overste van Marianhill.

Foto: Het klooster in zijn glorietijd.

18-12-2019

Maandag 18 december 1944

1944-2009

Waschdag, maar het weer werkte niet mee, het heeft niet veel gedroogd en we wachten maar weer op den dag van morgen. 't Is wel druk met granaten en vanmorgen om half zeven waren er al vrij veel bommenwerpers in de lucht.
Bij Kepser is een zoon geboren. 

Redactie: 
De op deze dag geboren zoon bij de familie Kepser was Ger.
Ger is in 2009 overleden.

17-12-2019

Zondag 17 december 1944


Ontzettend veel granaten vallen in den omtrek, meestal op de Boerenweg en bij het kasteel, we zijn daarom maar niet in den kelder gegaan.


Ook het kasteel en het poortgebouw waren natuurlijk een doelwit voor de Engelsen. Op de foto het poortgebouw vanaf de binnenzijde. Enige tijd later was zelfs het hele dak van het rechter deel totaal verdwenen. 

16-12-2019

Zaterdag 16 december 1944

In de buurt vallen den geheelen dag veel granaten, doch geen schade aan ons huis. In den voormiddag twee keer in den kelder gevlucht. De arbeiders maakten vandaag een loopgraaf door onze tuin. 

Loopgraven werden aangelegd om betrekkelijk veilig van A naar B te lopen. De Engelsen (Tommies) horen en zien met hun sonar apparatuur en verrekijkers alles en bij het geringste geluid kwamen de granaten weer. Waar voornoemde loopgraaf voor moest dienen is ons een raadsel. Mogelijk werkverschaffing.15-12-2019

Vrijdag 15 december 1944

Niet veel nieuws. Wel zijn er vijf meisjes gevorderd en naar Walbeck gebracht om daar te werken voor de weermacht op het kasteel aldaar nl. Lies Reutelingsperger, An Voormans, M.Abbenhuis, Arts en Faets.

Redactie: weet iemand of nog iemand in leven is van deze dames? Laat het ons dan even weten a.u.b. Mail: heemkundearcen@outlook.com
Op dit adres kunt u ook reageren richting redactie. Aanvullingen of andere opmerkingen zijn welkom. Ook vernemen we graag wat u er van vind dat we dit dagboek op deze manier publiceren. Volgt u het van dag tot dag of om de paar dagen?