Stichting Heemkunde Arcen

Truus was een nicht van Mw. Gré Aerts-de Vlieger en belandde in Arcen als huishoudhulp in het gezin Aerts. Harry Aerts was gemeenteambtenaar en was ondergedoken terwijl Gré met enkele zeer jonge kinderen achterbleef. Een kopie van dit dagboek werd ons ter beschikking gesteld door de familie Aerts en met toestemming van dochter van Truus mogen we tot publicering overgaan.

Stichting Heemkunde Arcen.

04-01-2020

Donderdag 4 januari 1945


Temperatuur om nul. Het is tamelijk rustig en we hebben het puin een beetje opgeruimd. In de kerk is 'n pilaar getroffen en neergestort.
Gerrit Stappers: In de nacht van 3 op 4 januari is de kerk weer flink getroffen. We hoorden de granaten inslaan, daarna een zware schok en het geluid van neerstortend gesteente. De volgende morgen zagen we dat er weer een pilaar was ingestort. Het gebouw stond er nog troostelozer bij dan tevoren al het geval was! Gelukkig was het nieuwe orgel al in veiligheid gebracht. 
We zijn ook nog even in de sacristie geweest, die geheel onbeschadigd was. Ze stond volgepakt met meubels van mensen die hun huizen hadden moeten verlaten. Kort voordat Arcen frontgebied werd had de sacristie korte tijd gediend als tijdelijk verblijf van geallieerde krijgsgevangenen en de deur was volgekrabbeld met hun namen en adressen. 
Op het kerkhof rustte de Amerikaanse luitenant Gerald J Duffy naast een Duitse fallschirmjäger. Broederlijk naast elkaar sliepen ze hun laatste slaap als een eenvoudig symbool van vrede, die toch eens moest komen.

03-01-2020

Woensdag 3 januari 1945


±3°C,. Dooiweer. Het schieten begon al om half vier 's morgens en ging ononderbroken door tot 8 uur. Toen werd het even stil tot ongeveer 11 uur, maar toen werd het toch ook weer hoog tijd, dat we den kelder inkwamen, er vallen veel granaten in de buurt. 't Is net of ze het nu op ons huis gemunt hebben. Om kwart over twaalf 's middags, toen we juist in de kelder zaten, kregen we 'n kanjer van 'n voltreffer juist tegen den grooten schoorsteen. Die brak gelukkig de scherfwerking maar in 't dak was toch 'n behoorlijk gat en groote scherven vlogen door den vloer van de slaapkamer in de voorkamer, waarna ze, nadat er 3 fauteuils vernield waren plus de tafel, weer door den vloer in de grond zijn verdwenen. In den kleerkast op onze slaapkamer vonden we 'n groot scherf.

's Middags om 2 uur hebben Jan Stappers en zijn broer Mathieu 't gat op 't dak dichtgespijkerd daar er geen pannen meer waren met 16 M2 vloerzeil dat we uit onze slaapkamer hebben gehaald. Om kwart voor 4 kwam er weer zoo'n granaatregen; terwijl Jan en Mathieu nog op 't dak zaten sloegen wel 10 granaten achter ons huis in, ook in de achterbouw van J. Alards. Wonder boven wonder bleven beiden ongedeerd en kregen gelukkig niets mee. Jan had een scherf tegen zijn elleboog gekregen, maar het was niet door zijn jas gegaan. Door het keukenraam ook toevallig weer op dezelfde plaats als Nieuwjaarsdag vloog 'n scherf, sloeg een gat in 't gordijn en in een pyamabroek, om vervolgens terecht te komen in het schilderij van Maria, waarvan echter niet veel werd beschadigd. Maar een schrik dat we hebben gehad om Jan en Mathieu. Op de slaapkamer van de kinderen ook een ruit stuk en een splinter door de deur. Voor den schrik hebben we daarna allen maar eens een goede sigaar gerookt. Vanavond vernemen wij dat Lotje Holla te Kevelaer aan de bekomen wonden is overleden.

02-01-2020

Dinsdag 2 januari 1945


Min 5 gr.C. Den geheelen nacht door granaten gevallen, heviger werd het van 6-12 uur, daarna vrij rustig tot 3 uur, daarna is het weer begonnen. Toch hebben wij gewas-schen en een gedeelte alvast buiten gedroogd. Op St. Paul zijn verschillende granaten in de schuur gevallen, waarin men bezig was met het dorschen van granen. Hierbij werd een knecht uit Mill door granaatscherven gedood en P. Reutelingsperger uit Arcen gewond. De Tilburgsche jongen die op 30 Dec. 1944 zwaar gewond werd is aan de bekomen wonden te Geldern of te Walbeck overleden.

01-01-2020

Maandag 1 januari 1945


Nieuwjaar. Is dit het laatste oorlogsjaar? -5 C. 
Bij Jac. v. Rijswijck-Vorstermans om 9.15 uur in de Steegstraat in de kelder 'n zoon geboren. Den geheelen dag granaatvuur en in de kelder moeten zitten, tot half vier. Daarna nog wei 'r een keertje in de kelder gevlucht. Om 8.30 uur weer 'n geweldig salvo, de granaten vallen meestal in 't dorp en bij het kasteel. Maar ze komen nu dichterbij gevallen en vlak bij ons huis slaan er eenige in, we horen de splinters vliegen van uit de kelder. We hebben weer geluk ge had, alleen éen ruit in de keuken stuk met een paar pannen op 't zoldertje van het achterhok.
Gerrit Stappers: Gelukkig kraakten er al gauw weer gunstiger berichten uit het accu kastje (radio) en we begonnen het nieuwe jaar dan ook met goede moed. De beschietingen werden feller en vaker herhaald. De mensen leerden uiterst voorzichtig te zijn en tijdig dekking te zoeken. Als men het aantal granaten dat het dorp getroffen heeft in aanmerking neemt, dan is het aantal doden en gewonden nog gering gebleven.

31-12-2019

Zondag 31 december 1944

min 1 gr.C. 's Morgens was het nogal glad met naar de kerk gaan. Er zijn weer veele granaten gevallen den geheelen dag door. Om half twaalf kwamen er 258 bommenwerpers overgevlogen. Frieda Stakenborg wordt om 5 uur begraven. Van 6.30 uur tot 7.15 uur n.m. zijn er weer veel bommenwerpers boven Duitschland geweest die op de heenreis hier over vlogen. Het huis dreunde en de deuren rammelden als ze over vlogen.

30-12-2019

Zaterdag 30 december 1944

-3 gr.C. De moeder van Truus Göris vanmorgen begraven. Ernst Martens is in Walbeck door een machinegeweer per ongeluk gedood. Gedurende de gehelen dag zwaar granaatvuur. In de Steegstraat bij den molen is een Tilburgse jongen die uit Duitsland was gaan vluchten getroffen en zwaar gewond naar Walbeck vervoerd. Even later is Frieda Stakenborg, oud 16 jaar, jongste dochter van den Opperwachtmeester op weg van Backes naar de kazerne te ongeveer 4.30 uur in de nabijheid van haar woning door verschillende granaatsplinters in haar rug zwaar getroffen en te ong. 11.00 n.m. overleden. 
Gerrit Stappers:
Grauw waren de dagen na Kerstmis. De wereld lag toegesneeuwd onder een loodgrijze hemel. Zodra de lucht maar even helder was, dreunden grote formaties bommenwerpers boven onze hoofden naar Duitsland. Soms kwamen ze in lange slierten, schijnbaar zonder verband, soms vlogen ze prachtig in formatie, telkens 6 groepen van zes viermotorige toestellen, vaak meer dan duizend in totaal! Met tussenpozen hagelden de granaten op Arcen en eisten hun droeve tol. Vier doden binnen onze kleine gemeenschap! De dood sloeg toe en veroorzaakte een pijnlijke leegte in de getroffen gezinnen.

29-12-2019

Vrijdag 29 december 1944

Min 6 gr, C, en het is nog glad. Matig granaatvuur. Vanavond zijn er veel bommenwerpers overgekomen.

Gerrit Stappers: bijna alle kelders waren overvuld met mensen. In veel gezinnen had men enkele vluchtelingen uit Venlo, familieleden of bekenden, opgenomen. Bovendien waren veel huizen geëvacueerd of totaal onbewoonbaar door de beschietingen. Zo was het mogelijk dat een jonge man uit Tilburg, die uit Duitsland gevlucht was tijdens een zwaar bombardement op Duisburg, in Arcen geen blijvend onderdak kon vinden. Eten was er wel voldoende maar nu eens zat hij hier, dan weer daar aan tafel, maar niemand in het dorp had meer een veilige slaapgelegenheid over. Op 30 december werd hij door een granaatscherf getroffen en overleed na korte tijd. De dood, die hij elders had willen ontvluchten had hem hier opgewacht!